Lähdesmäki Yrittäjä. Ylittäjä. Yhdistäjä.

Yksi apina kirjoittaa täydellisen Vanhan testamentin

... ääretömästä määrästä apinoita, mutta palkkaisitko tämän kyseisen apinan kirjoittamaan myös Uuden testamentin?

Tämä vanha viisaus todennäköisyyksistä, otoksista ja kausaalisuudesta palasi mieleeni kun verotiedot julkaistiin kuluneella viikolla. Tai itseasiassa näistä verotiedoista tehdyt tulkinnat laittoivat minut pohtimaan jälleen tarinoiden voimaa ja sitä, miten ”jokusta” tulee ”kuka”.

On äärimmäisen todennäköistä, että joku voittaa lotossa. On kuitenkin äärettömän epätodennäköistä, että se olen minä. Samoin äärettömästä otoksesta on äärimmäisen todennäköistä, että joku onnistuu jossakin. Sen tietäminen, että kuka, on huomattavasti vaikeampaa. Edelleen on helppoa tarinoida eli kertoa ja ymmärtää taaksepäin. Vaikeaa sen sijaan on tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

On helpompaa nostaa yksi suuri ja ansioitunut elämää nähnyt ihminen jalustalle ja sepittää tarina siitä, miksi juuri hän on menestynyt, hyvä ja mahtava. Huomattavan paljon haastavampaa on synnytysosastolla sanoa vastasyntyneestä, miksi juuri hänestä tulee menestynyt, hyvä ja mahtava. Toki yksi vastaus molemmissa tapauksissa saattaisi olla perusteltu: onni ratkaisee. Verokeisari saattaisikin olla neliraajahalvaantunut, jos olisi ollut toisessa paikassa toiseen aikaan esimerkiksi 130-kiloisen amatöörilaskettelijan ruhjomana Sveitsin alpeilla. Samoin jostakin henkilöstä olisi voinut tulla keksijämiljonääri, mutta hänen hautajaisiaan - kiitos rattijuopon - vietettiin kolme päivää sen jälkeen kun hän olisi täyttänyt 12-vuotta.

Osaamme suhteellisen hyvin laskea todennäköisyyksiä suljetuissa järjestelmissä, mutta ymmärrämme niitä kovin huonosti todellisessa elämässä. Tämä johtuu siitä, että kapasiteettimme ei yksinkertaisesti riitä: Emme pysty käsittelemään asioita, mitä ei tapahtunut, mutta olisi voinut tapahtua. Emme tiedä todellisen otoksen kokoa. Emme koskaan saa tarpeeksi todistusaineistoa siitä, että jokin asia on kuten sen uskomme olevan. Pelaamme aina likiarvoilla, intuitiolla ja uskolla.

Kun kuulemme tai sepitämme tarinoita siitä, miten asiat ihan oikeasti ovat, kannattaa pitää tätä korkeintaan hyvänä viihteenä. Tämä viihde saa rakenteellisen muotonsa ideologioissa, ismeissä ja uskonnoissa. Sen sijaan likiarvot, intuitio ja usko sisältävät sisään rakennettuna ajatuksen ”olen todennäköisesti väärässä, mutta jotakin tässä on tehtävä”. Se meistä joka laittaa toivonsa ideologioihin, ismeihin tai uskontoihin, ottaa riskin, että on täydellisen väärässä. Puolestaan hän, joka suostuu elämään likiarvoilla, intuitiolla ja uskolla tietää olevansa väärässä, mutta laveasti, sillä väärässä olemisen riski on jo leivottu kakkuun sisälle.

Jos joku apina äärettömästä määrästä apinoista kirjoittaa täydellisen Vanhan testamentin, niin hyvä. Tästä ei saa eikä voi lukea mitään tulevaan menestykseen viittaavaa, vaikka äärettömän apinalauman näkökulmasta oli lähes varma asia, että joku sen tulee heistä kirjoittamaan. Sen sijaan sen yhden apinan eli hänen kuka sen lopulta kirjoitti näkökulmasta kyseessä oli äärettömän epätodennäköinen onnekas sattuma, ehkä jopa ihme. Täydellisesti vääräässä oleva loisi tämän lähes varman asian pohjalta ideologian, ismin tai uskonnon. Laveasti väärässä oleva tyytyy olemaan palkkaamatta tätä ihmeellistä apinaa kirjoittamaan Uutta testamenttia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen täysin varma siitä, että pienet todennäköisyydet eivät voi toteutua. Vaikka sellaisia on matematiikan teorioissa, käytännön elämässä ei, koska sattuma päätyy aina lopulta kohinaksi. Äärettömästä apinalaumasta ei löydy Vanhan testamentin kirjoittajaa.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Nyt Juhani mielestäni käytät sanaa "ääretön" hiukan löysästi.

Tietänet varmaan, että luku pii on päättymätön desimalliluku ; siis desimaalit jatkuvat satunnaisesti " äärettömyyteen".

Tietänet , että esimerkiksi syntymäpäiväsi löytyy jostain tuosta numerosarjasta vääjäämättä. Netissä löytyy jopa hakukoneita etsimään sen paikka.

Valitaan aakkosille mikä tahansa koodaus : esim. A = 1 , B=2 ,C=3...

Tällöin kaikki maailmassa kirjoitetut kirjat löytyvät tuosta pii:n desimaalikehitelmästä.

Sitä on vaikea heti hyväksyä. mutta tuo sana "ääretön" tekee sen mahdolliseksi.

On tietenkin totta, että ´käytännössä´ ei löydy ääretöntä apinajoukkoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kausaliteetti voidaan sentään päätellä muullakin tavoin kuin todennäköisyyslaskelmin.
Esimerkiksi olisi hyvinkin maalaisjärjelläkin voinut päätellä,että Talvivaaran kaivos saattaa saastuttaa koko Saimaankin.
Ainoa apinalaji jolla on kirjallisuutta mahdollistava kieli käytössä on ihminen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Se että apinat kirjoittivat vanhan (ja uuden testamentin) Tellusplaneetalla, se johtuu ainoastaan siitä, että tässä pisteessä sellaisen asian oli määräkin tapahtua. Ja me olemme todistamassa tätä huitsin outoa tapahtumaa + miljoonia muita.

Uuden teorian (50 vuotta vanhan) mukaan maailmankaikkeuksia on ääretön määrä, ja kaikki mitä voi tapahtua, se vain tapahtuu, loputtomin variaatioin. Kun maailma ei riitä >>> http://bit.ly/1snOcmL Suomeksi https://www.avaruus.fi/uutiset/kosmologia-ja-teore...

Toimituksen poiminnat