Lähdesmäki Yrittäjä. Ylittäjä. Yhdistäjä.

Valmis vai mahdollinen?

Jos maailma olisi valmis, se voisi olla sinun ja minun jaettavissa; se mikä ei olisi sinun, olisi minun. Kakku olisi leivottu, ja jauhot olisivat loppu ja uutta kakkua ei tulisi. Jos sinä saat, niin minä joutuisin luopumaan - tai päinvastoin. Kun sinä epäonnistut, minä olen iloinen. Ja päinvastoin.

 

Onneksemme näin ei välttämättä ole. Se, että emme vielä ymmärrä tai tiedä, mistä saamme lisää jauhoja, ei tarkoita, että lisää jauhoja ei olisi - tai olisi. Emme uskoneet, että hevosistakaan tulisi nopeampia, mutta tulikin auto. Toisaalta uskoimme ihmisen viisastuvan sukupolvesta toiseen, mutta tulikin maapalloamme tuhoava kulttuuri. Emme siis tiedä, missä rajat ovat, ennen kuin ne on ylitetty. Kun ne on ylitetty, siellä voi olla lisää jauhoja - tai ei olla. Emme tiedä, ymmärrä tai käsitä. 

 

Emme itseasiassa tiedä koska jauhot loppuvat, jos loppuvat. Se, että ne eivät ole ikinä loppuneet voi tarkoittaa kahta asiaa: joko ne ovat loppumattomat tai niiden loppuminen on lähempänä. Samoin kuin jos elän huomiseen, se voi todistaa kahta vastakkaista teoriaa: olen joko kuolematon tai olen lähempänä kuolemaa. Tilastoista, historiasta tai malleistamme, teorioistamme tai dogmeistamme ei ole juuri apua. On nöyrästi hyväksyttävä se sumu, joka on edessämme.

 

Kuitenkin on elettävä ja hengitettävä. Tehtävä päätöksiä ja valintoja siitä, mihin uskoa ja mitä ei. Voimme tietämättömään rajaan asti tehdä uskottavia riskianalyyseja, mutta emme tiedä koska analyysimme ei ole enää voimassa. Voimme yrittää sulkea pois vaihtoehtoja, mutta parasta mahdollista vaihtoehtoa emme saavuta. Meidän kapasiteettimme ei riitä ymmärtämään kaikkia mahdollisia maailmoja arkemme tuiskeessa. On vain mentävä sumuun, joka on edessämme.

 

Kun emme tiedä mitä on edessämme ja kun sinne on vain mentävä, niin ehkä asenne ratkaisee. Onko mieluisampaa toivoa, että jauhot loppuvat? Onko mieluisampaa toivoa, että kuolema korjaa omansa, joten ei kannata edes yrittää elää? Onko mieluisampaa iloita, kun toinen epäonnistuu? Onko mieluisampaa epäonnistuessaan toivoa, että toiset ovat surullisia puolestamme?

 

Kysymys kuuluu, mihin uskomme - valmiiseen vai mahdolliseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kun kakkaa veteen ja sekoittaa siihen öljyä,sitä ei voi juoda,ainakaan toistaiseksi.
Kuolema on varma,vai onko sittenkään. Kaikki olemme samaa vettä ja atomeja.
Kuoltuani muutun madoiksi. Lintu nappaa madon. Hindu pyydystää linnun, Olen HINDU ! ;-)

Toimituksen poiminnat