Lähdesmäki Yrittäjä. Ylittäjä. Yhdistäjä.

Kritisoi rakenteita, älä ihmistä

Viikon aikana on esiintynyt ainakin kaksi ikävää tapahtumaa, joissa kiusaamisen ja henkisen väkivallan kriteerit ovat täyttyneet tai ainakin ovat lähellä täyttyä.

 

Ensiksi Eurovaalit. Vaikka puolueet ja ehdokkaat piikittelevätkin median kautta toisiaan lapsellisesti, niin vielä ikävämpää on ollut seurata kuinka ihmiset ovat jakaneet omasta mielestään tyhmien ja pätemättömien eurovaaliehdokkaiden videoita sosiaalisissa verkostoissaan ilkkuen ja ivaten. Miksi? Emmekö luota, että ihmiset osaavat arvioida ketä äänestävät ja näin vaikuttaa suoraan siihen, mikä on järkevää ja pätevää Suomen edustamista Euroopassa. Voi olla, että kaikki tämä ei käy yksiin juuri sinun tai minun kriteereiden kanssa, mutta se on demokraattista oikeuttaan äänestää käyttäneiden ihmisten yhteinen tahto. Piste. Tämä kiusaaminen sen lisäksi, että antaa kiusaajasta ikävän kuvan, johtaa siihen, että kukaan ei kohta tahdo asettua ehdolle mihinkään kun toisinajattelijat ovat kuin pahimpia koulukiusaajia.

 

Sitten jääkiekko. On täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää olla harmissaan MM-hopeasta. Lisäksi kaikilla on oikeus kritisoida pelin kulkua ja tapahtumia jäällä. Mutta tuomareiden kiusaaminen henkilökohtaisuuksiin menemällä ei ole hyväksyttävää tai oikeutettua. Pelissä jokainen osapuoli tekee virheitä; maalivahti päästää maalin, pelaaja ampuu ohi maalin ja tuomarilta jää jokin asia näkemättä tai hän tulkitsee sääntöä toisin. Silti kukaan ei kiusaa maalivahtia tai pelaajaa vihjailemalla lahjonnasta, petoksesta tai tahallisesta mokaamisesta. Mutta tuomareita kohtaan saa käyttäytyä harmistuksissaan miten lystää. Tämäkin on kiusaamista, mikä johtaa siihen, että kukaan ei halua enää olla tuomari. Jos ei ole tuomareita, pelit loppuvat kaikilta siihen.

 

Yhteistä näille tapahtumille on se, että ongelma nähdään siellä, missä se ei ensisijaisesti ole. Mikä Eurovaaleissa rakenteellisesti aiheuttaa sen, että ne eivät kiinnosta äänestäjiä tai ehdokkaita? Voisiko jääkiekon kulttuurirakenteelle tehdä jotain, että peleissä tuomarit saisivat edes reilun mahdollisuuden onnistua? Miksi rakenteellisesti emme arvosta niitä, jotka laittavat aikaansa, rahaansa ja ihmisyyttänsä ehdokkaana tai tuomarina olemiseen? Samalla kun puhumme rohkeudesta tehdä yksilöllisiä valintoja ja itsensä likoon laittamisesta, vedämme mattoa niiden jalkojen alta, jotka näin tekevät. Tämäkin on kulttuurissamme oleva rakenne ja tapa toimia.

 

Kiitos kaikille ehdokkaille ja tuomareille - menneille, nykyisille ja tuleville - siitä, että uskallatte elää todeksi sitä, mitä tahdotte olla. Muistakaa, että suurin osa meistä ei ikinä uskalla asettua ehdolle mihinkään tai tiedä edes jääkiekon sääntöjä saati osaa luistella kovaa taaksepäin - heistä ei kannata välittää. Te uskalsitte, ehkä joku nuori jossain asettuu teidän innoittaminanne ehdolle oppilaskunnan vaaleissa tai menee jääkiekkotuomarin peruskurssille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Hieno kannanotto. Tämä blogi jos mikä pitäisi poimia Poimintoihin.

Tapio Vehmaskoski

Minäkin kiitän. Nimittäin näin tasapuolista ja kiihkotonta blogia saa harvoin lukea. Sitäpaitsi olen vielä samaa mieltäkin.

Kiitos.

Jukka Mäkinen

Tasapuolisuus ja kiihkottomuus on suolatonta ohrapuuroa. Mautonta ja jumalattoman tylsää. Ei kukaan sellaista enää halua. Elämä on liian lyhyt sellaiseen.

Juha Hämäläinen

Peukku hyvästä aloituksesta.

Toimituksen poiminnat