Lähdesmäki Yrittäjä. Ylittäjä. Yhdistäjä.

Kohti sitä vaikeampaa globalisaatiota

Uusimmassa TIME-lehdessä (7.4.2014) Rana Foroohar kirjoittaa globalisaatiosta ja sen haasteista. Hänen mukaansa globalisaatio voidaan määritellä tavaroiden, ihmisten ja rahan vapaaksi liikkuvuudeksi rajojen ylitse. Tämä globaalitalous on kuitenkin uusien sääntöjen edessä: Alueellisuus ja paikallisuus pakottaa ajattelemaan pienesti; valtiot, sektorit ja markkinat kasvavat erilleen sekä halvan rahan aika on ohitse. Nämä kaikki yhdessä haastavat tapamme ajatella globalisaatiosta.

 

Itse ajattelen, että nämä hänen mainitsemansa asiat ovat ”helpon” globalisaation ongelmia, eivätkä siis sinänsä ”vaikeaa” globalisaatiota. Helpolla globalisaatiolla kärjistetysti tarkoitan utilitaristista hyötyä etsivää globalisaatiota, mikä on insinöörien, kauppatieteilijöiden ja juristien maailma. Siinä haetaan enemmän tai vähemmän kaikkia hyödyttäviä (taloudellisia) ratkaisuja ja vältellään asioita, jotka meitä erottaa toisistaan. Tämä maailma tuottaa ajattelua, jossa Venäjän toimet Krimillä ovat järjettömiä, koska ne ovat meidän näkökulmasta ja meidän uskomustemme näkökulmasta mielettömiä. Niihin vastataan meidän näkökulmastamme mielekkäillä taloudellisilla pakotteilla, koska meidän näkökulmastamme niiden tulisi tehota. Helpon globalisaation eetos on hyöty ja (länsimainen) ajattelu.

 

Mutta mitä sitten kun helpon globalisaation taloudelliset hyödyt on täysimääräisesti ulosmitatut? Miksi insinöörit, kauppatieteilijät tai juristitkaan eivät pysty ratkaisemaan sitä, että on olemassa maita, jossa meidän näkökulmastamme katsottuna koira on arvokkaampi kuin nainen, lapsen on parempi työskennellä jopa seksillä tai taloudellinen järkevyys ei kumoakaan inhimillistä pyrkyryyttä sen eri muodoissaan? Tässä ei auta juurikaan se, että ollaan käyty kauppakorkeakoulun globalisaatiokurssit siitä, miten Kiinassa annetaan käyntikortti oikein.

 

Vaikeassa globalisaatiossa lähtökohtana on, että me eurooppalaiset kreikkalaisen filosofian, roomalaisen oikeuden ja kristillisen lähimmäisen rakkauden kyllästämät subjektit emme olekaan parempia, kauniimpia tai oikeampia. Me olemme omassa tunnelissamme yhtä sokeita kuin he, joille uskomme vievämme valoamme heidän pimeyteensä - jopa heidän sitä erityisesti pyytämättä. Saattaa olla, että meidän rahoituksen teorioidemme ja bisnesideoidemme näkökulmasta katsotut win-win-win -businessdiilit eivät herätäkään suurta riemua kohdemaissa. Siitä alkaa sitten se todellinen globalisaatio…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Vaikea sitä tuon selkeämmin on laittaa.

Käyttäjän VilleLhdesmki kuva
Ville Lähdesmäki

Kiitos Antti! Ei ihan helppoja juttuja nämä...

Toimituksen poiminnat