Lähdesmäki Yrittäjä. Ylittäjä. Yhdistäjä.

Ihan sama mitä siellä tunnelimme päässä näkyy

Tämä siksi, että emme ikinä pääse luomamme tunnelimme päähän. Tunnelimme on fiktio, jonka olemme itse itsellemme rakentaneet, jotta voisimme luoda hallinnan tunnetta omaan elämäämme. Miksi näin?

 

1. Teeskentelemme, että tulevaisuus on tunnettu. Luemme trendejä, vahtaamme heikkoja signaaleja ja tulevaisuuskatsauksia. Hyvä niin, kunhan emme unohda, että parhaimmillaan nekin ovat ”hyvin perusteltuja” arvauksia siitä, mitä voisi tapahtua joskus jossakin joillekin jotenkin. Kuitenkaan tulevaisuus ei käyttäydy hyvin ja noudata meidän toiveitamme. Tulevaisuus ei ole sisäsiisti vieras, joka tulee kun sovitaan ja kutsun mukaisesti pukeutuneena.

 

2. Teeskentelemme, että opimme historiasta jotain. Luemme elämäkertoja, pänttäämme vuosilukuja ja tutkimme sukuluetteloitamme. Hyvä niin, kunhan emme unohda, että parhaimmillaan nekin ovat ”hyvin perusteltuja” valintoja äärettömästä fakta-aineistosta, jotka näemme mielekkäinä tietyssä ajassa ja paikassa. Kuitenkaan historia ei käyttäydy hyvin ja ole riippuvainen meidän tarinoistamme. Historia ei ole korrekti tarinaniskijä, joka ottaa meidän toiveemme ja tuntemuksemme huomioon saadakseen meidät koukkuunsa.

 

3. Teeskentelemme, että ymmärrämme nykyaikaa. Luemme innovaatioista, katsomme TED-videoita ja kehittelemme viisasteluja Facebookissa. Hyvä niin, kunhan emme unohda, että parhaimmillaan nekin ovat ”hyvin perusteltuja” oman viitekehyksemme esiymmärryksestä nousevia miniloogisuuksia. Kuitenkaan nykyaika ei käyttäydy hyvin ja ole meidän määriteltyjen teorioidemme vietävissä. Nykyaika ei ole maailman viisaimpien konsensusanalyysi, joka tottelee hybristämme uskoa olevamme viisaampia kuin sukupolvet meitä ennen kuten kaikki aikaisemminkin eläneet sukupolvet ovat uskoneet.

 

Pitäisikö tästä olla huolissaan ja masentua? Ei todellakaan. Pitäisikö meidän lopettaa teeskentely? Kyllä todellakin.

 

Tulevaisuudelle voimme sanoa ”emme tiedä ja hyvä niin”, menneisyydelle ”emme opi ikinä varmasti” ja nykyisyydelle ”emme ymmärrä, muita koita kestää”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat