Lähdesmäki Yrittäjä. Ylittäjä. Yhdistäjä.

#maanantai

”Maanantaiaamuna krapula ja vapina…”, ”Tahdon olla juovuksissa aina sekä maanantaina…” ja ”Maanantai taas saapuu aivan liian aikaisin kai”. Laulut sen kertovat; meillä on ongelma maanantain kanssa. Mitä pahaa maanantai on tehnyt, että siihen liittyy paljon kielteisiä mielleyhtymiä. Miksi ylipäänsä rakennamme itsellemme ajattelumalleja, joissa 1/7-osa elämästämme muka jotenkin olisi kurjaa?

 

Ehkä maanantai tai maanantaiksi muuttuminen symboloi jotain ihan muuta. Juhlienko päättymistä krapulaan ja vapinaan? Juopunutta arkisuutta, jossa aina ja maanantainakin voi olla sama sumu päällä? Jotain joka tulee liian aikaisin, vaikkei sen soisi tulevan ollenkaan? Voisiko kuitenkin olla, että kyseessä olisi jotain muuta? Maanantai - viikon ensimmäinen tai toinen päivä - seuraa pyhää, sunnuntaita (kristillis-länsimaisessa aikakäsityksessä). Miksi pyhän jälkeinen aika herättää meissä ikävänlaisia tuntemuksia?

 

Pyhä on raja. Rajan takana on tuntematon, uusi ja mahdollisuus. Pyhä rajaa alueita; siksi meillä on niin paljon pyhäjärviä tai -jokia jne. Ne ovat rajanneet ihan konkreettisesti alueita, joilla toimimme. Pyhän tuolla puolen on jotain pelottavaa, mutta ehkä myös vihreämpää ruohoa. Pyhä-sanana ilmeisemmin on tarkoittanut konkreettisesti risuaitaa; tai hastagia (#) kuten twitteri-aikana tulisi asia ilmaista. Juuri tuo hastagin symboli (#) on ollut se pyhä, vasta myöhemmin pyhäksi muuttui risuaidan rajaama alue eli hastagin tekstialue (esim. maanantai). Pyhä siis alkujaan erotti alueet toisistaan, myöhemmin vasta muuttui itse alueeksi.

 

Kun sunnuntai muuttuu maanantaiksi, niin pyhää on juuri tuo muutos, joka erottaa sunnuntain ja maanantain toisistaan. Kun humala muuttuu krapulaksi tai lapsuus aikuisuudeksi, hetkessä on pyhän tuntua. Kun auringon ensisäteet aamulla kajastavat tai lentokoneet pyörät ovat koskettamassa kiitorataa, pyhä on läsnä. Kun kulttuuri muuttuu, kuninkaat vaihtuvat, tähdet sammuvat ja muurit murtuvat, on pyhä hetki - missä olit kun Berliinin muuri murtui tai John Lennon murhattiin?

 

Pyhää seuraa tyhjyyden kokemus. Upea hetki laimenee tavanomaisuudeksi, rakastuminen rakastamiseksi, joulu tipattomaksi tammikuuksi. Pyhää seuraa uusi täyttymys. Hääpäivä elinikäiseksi kumppanuudeksi, lapsen syntymä koko elämän kestäväksi ihmissuhteeksi, ensimmäinen koulupäivä elämänkestäväksi opiskeluksi. Maanantaina on sekä tyhjää että täyttä. Uusi viikko alkaa tyhjältä puhtaalta pöydältä; uusi viikko alkaa täynnä uusi alkuja ja polkuja.

 

Ei siis ihme, että maanantai on hankala.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat